Meeting Jan – by Ellen Deinum

Meeting Jan – by Ellen Deinum

Voor mijn afstudeeropdracht heb ik zes schoenen ontworpen, waarvan ik drie daadwerkelijk zal maken. Mijn inspiratie is zowel het werk van Jan Jansen als de doelgroep die Ari Seth Cohen zo mooi in beeld brengt in zijn boek Advanced Style.

In het werk van Jan spreken vooral ontwerpen als de Ratan, Formula 1 en de X-Ray mij aan. Ze hebben alle drie een doorzicht wat de schoenen ruimtelijkheid en openheid geeft. Ik heb geprobeerd beide terug te laten komen in mijn tekeningen en ik denk dat ik daar goed in geslaagd ben. Het is een kleurrijke collectie geworden met een zekere mate van speelsheid omdat de hakken uitneembaar zijn. Hierdoor kun je de vorm en de kleur van de hak aanpassen. Mijn zes ontwerpen kregen de namen: Iris, Irene, Joy, Joyce, Debra en Debby.

Donderdag 17 maart mocht ik mijn ontwerpen tonen aan Jan. Ik zag enorm uit naar deze ontmoeting. Zou hij zijn werk kunnen terugvinden in mijn werk? Dat bleek inderdaad het geval. Sommige van zijn ontwerpen hebben bijvoorbeeld een link naar Japan, met vormen die doen denken aan origami. Dit heb ik ook gedaan bij twee van mijn ontwerpen. Jan was erg vriendelijk en heeft hij me goede tips gegeven voor het verder uitwerken van de schoenen. Maar eerst hebben we samen een keuze gemaakt voor de drie paar ontwerpen die ik ga uitwerken. Dit zijn ze: een muiltje met een blokhak, een sleehak met een Chelsea Boot en een ballerina met een plateauzool. Hij tipte me over de minimale grootte van het elastiek bij de Chelsea Boot en wees me erop dat ik goed moet letten op de afwikkeling van de schoenen, zodat ze comfortabeler worden om op te lopen. Mocht ik ergens nog vragen over hebben, dan mag ik die gewoon aan hem stellen. Alleen al het idee dat ik een legendarische schoenontwerper om advies mag vragen is mindblowing. Want hoe bijzonder is dat?

De volgende stap is het maakproces. Dat betekent dat ik aan de slag ga met het tekenen van de patronen en daarna met het maken van proefschoenen. Het streven is om net als Jan Jansen een kleine collectie te maken die tijdloos is. Een collectie die niet maar voor twee seizoenen interessant is, maar relevant blijft en voor altijd als favoriet paar bij vrouwen in hun schoenenkast staat. Ik hou je op de hoogte!

The Jan Jansen Effect, blog 3

Meer nieuws

The making of a final collection – by Ellen Deinum

The making of a final collection – by Ellen Deinum

Lees meer