The making of a final collection – by Ellen Deinum

The making of a final collection – by Ellen Deinum

Na 3,5 jaar waarin we ontelbare colleges volgden, vele opdrachten deden en boeiende stages liepen, is het eindelijk zover. Wij, de eerste lichting van de Dutch Shoe Academy in Utrecht, zijn begonnen aan het ontwerpen van onze eindcollectie. Als ik nu in gedachten al fast forward naar dat moment waarop ik mijn allerlaatste schoolopdracht mag presenteren, dan hoop ik met mijn collectie een statement te maken en dat mijn persoonlijke stijl zichtbaar is.

Ik volg Jan Jansen al jaren vanwege zijn authentieke stijl. Zijn winkel in Amsterdam heeft de meest kleurrijke schoenencollectie die ik ooit heb gezien. Dat de Italiaanse schoenenindustrie hem the crazy shoemaker from Holland noemt, snap ik best. Elke keer dat ik langs de etalage loop, ben ik weer onder de indruk. Dus toen ik hoorde dat ik mijn eindcollectie mocht maken, met Jan Jansen als inspiratie, was ik in de wolken. Het was een droom die werkelijkheid werd dankzij de Hooijer Footwear Group, die eigenaar is van het merk Jan Jansen.

Aan het begin van deze opleiding, zaten mijn studiegenoten en ik uren gebogen over schoenen die we moesten ontleden. Zo ontdekten we, laag voor laag, hoe schoenen zijn opgebouwd. Jan Jansen is destijds ook zo begonnen en op de een of andere manier voelt dat goed. Kijk waar het hem gebracht heeft! Zijn huidige expertise, zijn vakmanschap en zijn ervaring zijn dingen waar ik ook naar streef. Maar… terug naar het nu. Op dit moment laat ik mij volop inspireren door de silhouetten, de kleuren en de speelsheid van zijn schoenontwerpen. Daarmee hoop ik te ontdekken wat het is dat zijn schoenen zo aantrekkelijk maakt. Dit onderzoek helpt me bovendien bij het ontwerpen van zes paar Ellen Deinum-schoenen. Samen met mijn docent én met Jan Jansen zelf kiezen we uit deze zes, de mooiste drie ontwerpen. Die ga ik daadwerkelijk maken. Soms kan ik niet wachten tot dat moment is aangebroken. Tegelijkertijd geniet ik van elke seconde van het proces om daar te komen. Ik hou je op de hoogte!

The Jan Jansen Effect, blog 2

Meer nieuws

The Jan Jansen Effect

The Jan Jansen Effect

Lees meer
Meeting Jan – by Ellen Deinum

Meeting Jan – by Ellen Deinum

Lees meer